Obsodba božičnega napada na Narodni dom v Novem mestu

Datum objave: 25. december, 2015

Danes, 25. 12. 2015, nekaj čez polnoč, so organizirani pripadniki novomeške skrajne desnice vrgli molotovko v vrata Sokolskega doma v Novem mestu. Vrata so zagorela, pogasili so jih šele gasilci Gasilsko reševalnega centra Novo mesto.

To ni samo napad na kulturni spomenik državnega pomena in na najstarejši Narodni dom v Sloveniji. To je tudi napad na prostor, v katerem že več mesecev poteka akcija zbiranja pomoči beguncem.  Tako tu ne gre za vandalizem, ampak za dejanje, usmerjeno neposredno proti svobodni in solidarni Sloveniji.

Žal pa to ni osamljeno dejanje. Je zgolj zadnje v nizu nasilnih, kriminalnih oziroma protizakonitih dejanj, ki smo jim priča v zadnjih dneh in tednih v Sloveniji in tudi v Novem mestu. Pred dobrim mesecem dni (kmalu pa začetku begunske krize)  so namreč lokalni podporniki nacizma na vrata istega Narodnega doma vrisali svastiko. Pred nekaj dnevi so kvazidomoljubi pred domom nekdanjega predsednika Kučana v Ljubljani skušali zažgati njegovo biografijo. V zadnjem tednu referendumske kampanje so anti-LGBT skrajneži v Novem mestu vsako noč, petkrat zapored, organizirano trgali plakate kampanje Čas je ZA.

Zažig vrat Narodnega doma je neposreden ulični izraz skrajne desnice, ki ima svoj dom tudi v slovenskem državnem zboru. Parlamentarna skrajna desnica namreč s svojo sovražno, demonizirajočo retoriko do beguncev, do istospolnih in do političnih nasprotnikov neposredno spodbuja nasilna dejanja simpatizerjev nasilja.

Ne pozabimo, da je eden glavnih akterjev slovenske skrajne parlamentarne desnice v luči begunske krize izjavil, da se bodo ljudje za »zaščito meja naše države in spoštovanje zakonitega reda začeli organizirati sami«. Očitno so se njegove besede začele uresničevati v Novem mestu, usmerjene pa so proti tistim, ki se zavzemamo za solidarnost z begunci in nasprotujemo postavljanju morilskih ograj na južni meji.

Vsi glavni akterji v državi, predsednik republike, predsednik vlade in predsednik državnega zbora morajo javno obsoditi sovražna in nasilna dejanja ter retoriko in ves čas opozarjati na pomen nenasilnega ravnanja. Potrebno je odločno ukrepati in vzpostaviti trdno fronto vseh demokratičnih sil proti fašizaciji Slovenije.

sokolski-1 sokolski-2

Facebooktwitter